dimarts, 8 de desembre del 2009

VESTI LA GIUBBA

Si fa un parell de setmanes vam escoltar el resum argumental i musical de la Cavalleria Rusticana de P. Mascagni, demà els Moments d'Òpera se centraran en una obra posterior, però que acostuma a representar-se amb la Cavalleria. Es tracta de l'òpera, en dos actes, PAGLIACCI de Ruggero Leoncavallo.

Aquesta és una clara mostra del que vol ser el verisme, tant és així que Leoncavallo (autor del llibret i la partitura) explica uns fets que va viure quan era jove a un petit poble de Calàbria, que el seu pare, jutge del districte, va haver de jutjar.

El plantejament de l'obra vol fer-nos creure que no estem presenciant una representació, sinó un esbós de la vida real; així mateix ens ho expliquen al pròleg, abans de començar la funció, quan se'ns demana permís per a dir-nos unes paraules i avançar-nos allò que acabarem veïent.

Musicalment, és una òpera que utilitza els leitmotiv wagnerians, però sense oblidar les àries (gairebé tots els personatges en tenen una). Alhora, cal destacar els darrers trenta segons de l'obra, una magistral mostra de conclusió musical.

En l'apartat de veus, escoltarem a Mario del Mónaco, Luciano Pavarotti, Ugo Benelli, Plácido Domingo, Mirella Freni, Montserrat Caballé... un bon grapat d'intèrprets que faran les delícies dels oïents.

Tot plegat, com sempre, dimecres al migdia als Moments d'Òpera. Ho podeu escoltar a través del 90.1FM, online o descarregant-vos-ho, un cop emès, del podcast.

Recorda que pots afegir-te al grup Moments d'Òpera del facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada