dimarts, 2 de març del 2010

QUANDO LE SERE AL PLACIDO

La d'aquesta setmana és una òpera de Giuseppe Verdi, dividida en tres actes, libretto de Salvatore Cammarano i que va estrenar-se a Nàpols el 8 de desembre de 1849, es tracta de Luisa Miller.

Se sol citar a Luisa Miller com a l’òpera amb la que Verdi va iniciar l’important gir temàtic de les seves òperes que culminaria amb la cèlebre trilogia popular: Rigoletto, Il Trovatore i La Traviata. El gir consistia en abandonar les antigues històries de “capa i espasa”, buscant al·licients al suat tema de les dames de conducta inqüestionable, obligades a núpcies llunyanes al seu amor real, i la desesperada lluita dels cavallers, igualment de conducta inqüestionable, per un amor ideal inabastable que acostumava a acabar amb la mort d’un, o dels dos, enamorats. En tot cas, per primer cop en molt de temps, Verdi sortia de l’esquema romàntic de la comèdia heroica.

De fet, va aconseguir fer una òpera estimable, amb moments molt atractius, i insistir un cop més amb la intesa relació afectiva que pot haver-hi entre un pare com Miller i una filla submissa i “bona minyona” com Luisa. Ja se sap que aquest és un dels temes que millor tractava Verdi a les seves obres, per raons psicològiques personals.

Tot i així, Luisa Miller va desaparèixer pràcticament del panorama operístic durant setanta o vuitanta anys, i la seva tornada ha estat una de les consolidacions que ens ofereix la tendència dels grans teatres -estimulats pel món del disc- a variar la programació, donant protagonisme a títols abans invisibles i que han tornat a protagonitzar les cartelleres internacionals amb obres reexhumades pel seu valor musical, com l’òpera que avui ens ocupa.

Si ja la coneixeu és una bona oportunitat per a recordar-ne els moments més bells i conèixer l'argument, els detalls històrics i els tipus de veu que hi apareixen, i si no la coneixeu és una cita obligada!

Recorda que pots escoltar els Moments d'Òpera els dimecres al migdia a través del 90.1FM, online o descarregant-vos-ho del podcast.

Afegeix-te al grup Moments d'Òpera del facebook!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada