dimecres, 20 d’octubre del 2010

RIGOLETTO

A les primeries de 1851, el teatre de La Fenice de Venècia va convidar a Verdi a compondre una nova òpera. Verdi va triar el drama francés “Le roi s'amuse” de l'escriptor Víctor Hugo, encara que aquesta obra havia estat censurada a París, acusant-la de manifestar el llibertinatge d'un rei. Per això mateix, Verdi va acceptar des d'un principi modificar els noms i els llocs sempre que pogués conservar el nucli del drama.

Però tres mesos abans de l'estrena la censura va vetar el llibret. El comunicat deia així: « El governador militar de Venècia, senyor Gorzowski, deplora que el poeta Piave i el cèlebre músic Verdi no hagin sabut triar un altre camp per a fer brollar els seus talents, que el de la repugnant immoralitat i obscena trivialitat de l'argument del llibret titulat “La Maledizione”. La seva Excel·lència ha disposat vetar absolutament la representació...». L'assumpte es va resoldre gràcies a la diplomàcia dels administradors del teatre. Es van traslladar a Busseto i allà es van posar d'acord amb Verdi i el llibretista perquè es canviessin alguns punts:

- Traslladar l'acció de La Cort de França a una cort menor.
- Canviar els noms dels protagonistes inventats per Víctor Hugo.
- Canviar l'escena en què el llibertí posseeix una clau per a accedir a la cambra de la protagonista per una altra distinta que respectés la necessària decència.
- La visita del rei, a l’òpera un Duc, a la Taverna serà casual i no dictada per baixos propòsits.

Verdi va acceptar aquestes condicions i el contracte es va firmar. Les firmes van ser tres: Verdi, Piave i Guglielmo Brenna, secretari de La Fenice. Així va nèixer l'òpera Rigoletto que es coneix avui dia.

Verdi es va proposar en aquesta obra conciliar l'estructura tradicional del melodrama amb la complexitat del protagonista, Rigoletto, i això no ho va poder canviar la censura amb les seves condicions. El bufó Rigoletto és un personatge típicament verdià, que es mou entre l'afecte per la seva filla i l'odi pel Duc i els cortesans. És exactament el que Verdi volia realitzar.

Com ja us vaig comentar dilluns, aquesta nit comença la temporada lírica de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell amb el Rigoletto de G. Verdi. Així que ja tenim motiu -si és que cal motiu per gaudir d'aquest excel·lent títol- per dedicar els Moments d'Òpera a l'obra de Verdi i Piave.

Per cert, entre d'altres, comptarem amb les veus de Flórez, Villazon, Kaufmann, Pavarotti, Nucci, Gruberova, Callas, Gobbi...

El programa s'emetrà a les dotze del migdia a través del 90.1FM, online o, un cop emès el trobaràs al podcast del programa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada