dimecres, 8 de juny del 2011

IL TRITTICO II: SUOR ANGELICA (G PUCCINI)

Tal i com ja vam avançar-vos la setmana passada, Il Trittico (El tríptic) és un retaule operístic compost per Giacomo Puccini i format per tres òperes breus: Il Tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi. La d’avui és la segona, amb llibret de Giovacchino Forzano; un títol que, com la resta, van estrenar a la Metropolitan Opera House de Nova York, el 14 de desembre de 1918. A Catalunya va veure’s per primer cop, al Gran teatre del Liceu, el 21 de desembre de 1848.

Aquest títol és una altra mostra del tarannà verista de Puccini, ja que se sap que per dotar de més veracitat a aquesta obra va anar a visitar la seva germana, Iginia, que era la mare superiora del convent de Vicopelago. Va parlar amb les monges, va observar la seva vida quotidiana i, quan va tenir acabada l’obra, va anar personalment a tocar-hi la versió per piano per a què les monges le poguessin conèixer. Moltes d’elles van emocionar-se al reconèixer’s en els personatges.

Aquesta òpera, una de les poques que només conté personatges femenins, alguna vegada s’ha representat sola, o acompanyada d’una altra òpera verista no massa extensa. De tota manera, el més habitual és que es presenti acompanyada de la tercera obra de Il Trittico: Gianni Schicchi.

Tot i la brevetat argumental, és aquesta una tràgica òpera que conté moments molt bells, si no la coneixeu, podeu sintonitzar-nos a aquest migdia o, com sempre, escoltar online o descarregar-vos el programa a través del nostre podcast.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada