diumenge, 21 de març del 2010

INICIACIÓ A L'ÒPERA, SESSIÓ # 5

La del passat divendres va ser una sessió que vam dedicar a conèixer termes propis del món de l'òpera i curiositats relacionades amb les representacions: quan aplaudir, què cridar, quan es fa un "bis", etc.

I també va servir per escollir què volen tractar a la darrera sessió, i és que quan vaig programar el taller vaig oferir-los la possibilitat de dedicar l'última classe a allò que els cridés més l'atenció. Així que van plantejar unes quantes possibilitats: Verdi, els cors, els autors més influents, fer un recull de cantants... I l'opció guanyadora va ser fer un repàs a alguns dels principals cantants de la història, cosa no gens fàcil, ja que, tot i que vam escollir-ne sis, amb una hora i mitja hi ha prou temps per a fer entendre les virtuts de sis excel·lents intèrprets?

Per una altra banda, estic especialment orgullós d'haver aconseguit que gran part dels participants del taller hagin descobert el fascinant món de l'òpera, així que segurament a partir d'ara seran ells els que a través de la seva curiositat aniran ampliant els seus coneixements operístics. Ha estat un honor.

8 comentaris:

  1. Albert,

    Felicitat per la iniciativa i per l'èxit aconseguit. Em pica la curiositat, quins son els sis cantants escollits?.

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Estic totalment d´acord amb el Josep! A mí també em pica, i molt, la curiositat per saber qui seran...

    ResponElimina
  3. Gràcies per les felicitacions! Els intèrprets escollits són els següents:

    - Maria Callas.
    - Luciano Pavarotti.
    - Montserrat Caballé.
    - Joan Sutherland.
    - Josep Carreras.
    - Edita Gruberova.
    - Jaume Aragall.
    - Juan Diego Flórez.
    - Alfredo Kraus.

    A la llista n'hi ha més de sis, doncs d'aquests n'haig d'escollir sis per a posar-ne una peça. A veure si podeu ajudar-me, quina peça posaríeu de cada un??

    ResponElimina
  4. A veure si et puc ajudar... ara que de totes maneres en aquesta llista hi trobo a faltar un nom, eh?

    - Maria Callas: l´emotiva "Mamma morta", sentida una i altra vegada a "Philadelphia", però m´encanta en la seva versió.

    - Luciano Pavarotti: quelcom que no sigui ni el "Nessun dorma" ni "Che gelida manina" si us plau... Podries posar, ja que ha estat mes de "Fille de Regiment", els 9 dos pel Pava...

    - Montserrat Caballé: tòpica, però posaria "Si mi chiamano Mimì" o la "Casta Diva"

    - Joan Sutherland: aria de la bogeria de la Lucia.

    - Josep Carreras: em costa... potser "La fleur que tu m´avvais jeteé"... però si hagués de triar-lo no ho faria amb òpera, per mi cantaria una napolitana com "Passione", "Musica prohibita" o "Tu ca nun chiange". M´agrada molt el Carreres en aquest terreny, pel gust que té escollint el repertori i per la seva musicalitat.

    - Edita Gruberova: aquí, igual que en el Juan Diego Flórez no em puc "mullar", perquè els coneixes millor que jo... així és que segur que faràs la tria més ben feta tu.

    - Jaume Aragall: francament... ni idea...

    - Juan Diego Flórez: idem que per la Grube...

    - Alfredo Kraus: te´n podria posar moltissimes, però una sens dubte seria "Cercherò lontana terra" del Don Pascuale, o bé "A fuyez douce image" de la "Manon".

    ResponElimina
  5. Brunilda,

    la llista van confeccionar-la els assistents al taller, així si hi falten cantants, no és cosa meva! ;)

    M'anoto el que em proposes, encara que algunes les canviaré. Per exemple, del Pava posaré el "questa o quella", m'encanta cantant Rigoletto o del Carreras posaré l'escena conclusiva del "Roberto Devereux" de Donizetti ("bagnato il sen"), però de la Sutherland, i tant!, la Lucia li va molt bé...

    Gràcies per l'aportació!

    ResponElimina
  6. Ja m´ho suposo que és dels oients jejejej... però tot i així, n´hi trobo a faltar un...
    Ja ens diràs per quines i per quins t´has inclinat!

    Sort!

    ResponElimina