La d’avui és una òpera en quatre actes de Giacomo Puccini, amb llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, basat en la novel·la per entregues de Henri de Murger “Escenes de la vida bohèmia” (publicada a París entre els anys 1847 i 1849). Van estrenar-la al Teatro Regio de Torí, l’1 de febrer de 1896. A Catalunya va arribar el 10 d’abril de l’any 1898, al Gran Teatre del Liceu.
Un dels motius pels quals el relat de Murger va cridar l’atenció de Puccini va ser perquè li van recordar a la seva època d’estudiant a Milà, quan ell també havia de fer esforços per a viure de la seva beca. Un altre motiu és que Puccini va saber que el compositor Leoncavallo (autor de la coneguda òpera Pagliacci) també estava treballant aquest text, de fet Puccini va aconseguir estrenar-lo un mica més d’un any abans que Leoncavallo. De totes maneres, les consideracions populars d’ambdues òperes no deixa lloc pels dubtes: tot i que la de Leoncavallo està més ben adaptada al text original, la versió de Puccini és la que més ha dominat el panorama operístic internacional.
Aquesta mitjanit als Moments d'Òpera de COMRàdio.
Només rectificar una cosa, si bé és cert que Leoncavallo va composar una Bohème, l'autor de Cavalleria Rusticana és el toscà Pietro Mascagni. Leoncavallo és l'autor de la conegudíssima Pagliacci.
ResponEliminaNomés rectificar un petit detall, si bé és cert que Leoncavallo va fer una Bohème, no és certa l'autoria de Cavalleria Rusticana. L'òpera Cavalleria és obra del compisitor Pietro Mascagni. Leoncavallo, membre del verisme també, és conegut per la famosa Pagliacci.
ResponEliminaI tens tota la raó del món. El fet que "Pagliacci" i "Cavalleria Rusticana" quasi sempre van agafats de la mà, ens ha jugat una mala passada.
ResponEliminaGràcies per fixar-t'hi! Ara mateix ho rectifiquem.