dimecres, 4 de gener del 2012

Caballé rep el caliu de públic i col·legues

El 3 de gener, quatre dies abans de l'efemèride real, ha estat la data escollida per retre homenatge a la soprano Montserrat Caballé, amb motiu del 50è aniversari del seu debut al Gran Teatre del Liceu.

Amb un programa "secret", i que hem anat descobrint a mesura que avançava la nit, hem pogut escoltar una primera part protagonitzada per joves veus que s'han format a les ordres de Caballé; i una segona on amics de la diva li han dedicat vàries peces. Tot plegat, tret de la intervenció de Flórez, poc lluït.

Aquestes han estat les peces que ens han ofert durant el concert que sota el títol de Una altra nit de Montserrat Caballé, i sota la discreta direcció musical de José Collado al capdavant de l'Orquestra Simfònica i el Cor del GTL, hem pogut anar descobrint al llarg de la nit:

I Part

Obertura dels "Mestres cantaires de Nuremberg" (R. Wagner)

Montserrat Caballé
"Habanera" de Carmen (G. Bizet)

Ji Young Jo
"Casta Diva" de Norma (V. Bellini)

Irina Churikova
"Pace pace" de La Forza del Destino (G. Verdi)

Pretty Yende
"Qui la voce" de I Puritani (V. Bellini)

Nikolai Baskov
"No puede ser" de La Tabernera del Puerto (P. Sorozábal)

Montserrat Martí i Nikolai Baskov
"In sleep he sang to me" de The Phantom of the Opera (A.L. Webber)


II Part

Juan Diego Flórez
"La donna è mobile" de Rigoletto (G. Verdi)

Cor del teatre
"Va pensiero" de Nabucco (G. Verdi)

Carlos Álvarez
"Ah, per sempre Io ti perdei" de I Puritani (V. Bellini)

Maria Gallego
"O mio babbino caro" de Gianni Schicchi (G. Puccini)

Joan Pons
"Cortiggiani" de Rigoletto (G. Verdi)

Josep Carreras
"T'estimo" (E. Grieg)

Montserrat Caballé 
"Que la douleur" de Le Roi de Lahore (J. Massenet)

Montserrat Martí, Montserrat Caballé i Nikolai Baskov
"March with me" de Vangelis 

No vull fer sang amb la salut vocal de Caballé, però tots sabem que no és la cantant que voldríem i en les seves dues intervencions en solitari de la nit la gran diva ha demostrat que ni de lluny és la veu prodigiosa que va ser.

De fet, de no ser ella, les seves intervencions més que aplaudiments, haurien rebut queixes. Una pena que hagi volgut cantar, ja que aquesta era una nit per homenatjar una de les millors (la millor?) veus de la lírica de la història de Catalunya; la qual ha fet moltíssim pel Liceu, i que es mereix aquest i molts altres homenatges; però hauria d'estalviar-se espectacles com el d'aquesta nit.

Aprofitem per adjuntar-vos unes quantes fotografies obra d'Antoni Bofill facilitades pel departament de premsa del GTL:

Caballé a l'exposició que fins el 20 de març
podem veure al Foyeur

Els intèrprets de la 1a part del concert

Juan Diego Flórez

Joan Pons

Josep Carreras

Els intèrprets de la 2a part del concert
Sigui com vulgui, gràcies Montserrat per les grans nits (i gravacions) que encara ens permeten recordar una de les veus més privilegiades de la història de l'òpera.

3 comentaris:

  1. Albert
    Totalment d'acord amb el que dius. El "concert" el vam escoltar per radio i no ens penedim de no haver-hi anat. Preferim recordar a la gran Caballé en grabacions que ja son història viva de l'òpera. Independentment de les actuacions musicals d'ahir (poques de gran nivell) penso que l'homenatge que es mereix Montserrat Caballé per la seva immensa aportació musical, ha de ser molt més lluit i amb molt més ressó que el que es va viure ahir.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord amb el Josep, ho d'ahir va es va quedar molt curt, la Caballé es mereixia molt més, no una "festeta" muntada per ella mateixa. És el Liceu, i, encara més les Institucions (ara seré dolenta...les d'aquí, no les d'Andorra) qui le haurien d'haver retut un HOMENATGE amb majúscules, amb participació de primeres figures mundials...on ella rebés els aplaudiments (sense "necesitat" de cantar !!!).

    ResponElimina
  3. Ai, Albert, que m'he oblidat...moltes gracies per la retransmissió twitera...jo vaig escoltant i gravar el concert, i, abans que cantessin, ja sabia el que havia d'apuntar..jeje

    ResponElimina