dijous, 25 de novembre del 2010

"LA PASSIÓ" VISTA PER JORDI ISERN

Avui m'allunyo del món de l'òpera, ja que el passat divendres es presentava el cartell de la temporada 2011 de La Passió, obra del pintor Jordi Isern, i com a olesà he volgut fer-ne el degut ressò.

L’acte de presentació, presidit per la presidenta de l’entitat, Montse Font, comptava amb la presència de l’autor del cartell de la passada temporada, Gerard Sala, qui, alhora, va ser mestre d’Isern. Sala, durant la presentació de l’obra, va afirmar que “de tots els cartells, aquest és el que encaixa més amb l’essència de La Passió”.

De fet, Jordi Isern fa més d’11 anys que centra la seva obra en la temàtica de La Passió, així que ha rebut amb especial il·lusió l’encàrrec del cartell de la propera temporada. L’obra d’Isern es caracteritza per la necessitat de l’autor de parlar de l’home, del despertar de la consciència.

Al cartell hi podem veure el tors d’un home en posició de creu, amb un fons totalment negre; el color blanc del cos representa la llum de l’ànima envoltada de la tenebra.

Destacar que Jordi Isern ha estat guardonat amb el Premi Pintura 2010 de la Fundació Vila Casas amb l’obra “Dualismes”, de la mà del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras.

Des de l’any 1987, cada temporada el cartell de La Passió és obra d’un pintor contemporani català diferent, com ara: Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs, Joan Pere Viladecans, Josep Guinovart, Perejaume o Jaume Muxart, entre molts d’altres. Al llarg dels anys, La Passió ha pogut recopilar un important i molt valuós fons d’art.


Sobre La Passió:

Olesa, a través de la seva Passió, és el marc des d’on es contempla un bella tradició que ha anat passant de pares a fills des de la primera representació a l’any 1538. En aquella llunyana data, cabdal pel naixement de la futura Passió, un grup d’olesans van tenir la iniciativa de representar la vida, mort i resurrecció de Crist pels carrers del poble. Aquelles primeres representacions, de les quals només es disposa de documents escrits, es van efectuar sota el pretext d’una cerimònia religiosa per commemorar la mort de Jesús per Setmana Santa. Amb el pas del temps, la iniciativa va esdevenir tradició, i la tradició en un dels espectacles més importants, patrimoni del nostre país.


La Passió d'Olesa de Montserrat és l'única de totes les Passions que ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada