dimecres, 15 de desembre del 2010

GUILLAUME TELL (G ROSSINI)

L'òpera que a partir d'aquest migdia serà la protagonista dels Moments d'Òpera és la darrera obra de Gioacchino Rossini, estrenada a París l'any 1829, dividida en quatre actes i amb un llibret francès d'Étienne de Jouy i Hippolyte Bis, basat al seu torn en Wilhelm Tell de Friedrich von Schiller.

I és que després d'una estada triomfal a Londres, Rossini s'instal·la a París on Carles X li ofereix oneroses condicions. Així, l'òpera francesa es "rossinitza" com ho proven, per exemple, les obres d'Auber, Boieldieu i Adam. I després de Le Comte Ory arriba la gran òpera esperada que justifiqués les seves prerrogatives amb una òpera "de veritat".

Rossini va treballar llargament -i en silenci- component una òpera monumental: Guillaume Tell. El tema, de caràcter patriòtic i històric, era clarament romàntic. El resultat fou una òpera ambiciosa i complexa, una “grand opéra” que va contribuir a crear un nou gènere del qual en viurien l'òpera francesa i italiana durant tota la següent generació. Ja en l'obertura, amb influències de Beethoven, Rossini es mostra diferent sense renunciar al seu estil, com ho demostra que acabi amb el famós crescendo. Com no pot ser d'una altra manera, va complaure al public francès, és clar, amb un ballet.

Inexplicablement, fou la darrera òpera de Rossini, tot i l'èxit espectacular que havia obtingut i que el compositor viuria feliçment entre França i Itàlia els següents 39 anys.

A tall d'anècdota, el 7 de novembre de 1893, en la nit d'inauguració de la temporada del Gran teatre del Liceu i mentre s'hi representava Guillaume Tell, l'anarquista Santiago Salvador llençà dues bombes -tipus Orsini- sobre la platea del teatre, de les quals només n'explotà una, i causà una vintena de morts. Durant anys no es van utilitzar les butaques que ocupaven els morts per la bomba.

Com sempre, podreu seguir el resum argumental i musical de l'òpera a través del 90.1FM, online o descarregant-vos-la, un cop emesa, del podcast del programa.

Segueix-nos a facebook!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada