dimecres, 17 de novembre del 2010

IDOMENEO, RE DI CRETA (WA MOZART)


Idomeneo, Re di Creta és una òpera seriosa en tres actes de Wolfgang Amadeus Mozart amb llibret de Gian Battista Varesco, basat en el libretto d’Antoine Danche per a l’òpera francesa Idoménée (1712), d’André Campra. Van estrenar-la a l’òpera de Munich el 29 de gener de 1781.

Idomeneo marca el primer gran pas de Mozart en el camp operístic, i l'èxit que va assolir en la seva estrena va vèncer els últims dubtes del músic -de 25 anys- per abandonar el seu Salzburg natal i establir-se definitivament a Viena, a la recerca d'un ambient més obert i internacional.

Aquest dramma per musica va néixer per encàrrec de l'Elector de Baviera, Carl Theodor, per a la temporada de Carnaval de 1781, i la seva composició va ser extremadament lenta, tant per la severa influència de Leopold Mozart sobre el treball del seu fill com per les poderoses exigències dramàtiques i vocals imposades pel jove compositor, amb constants revisions del text i de la partitura.

L'obra posteriorment va caure en l'oblit, fins que va ser rescatada en al Festival de Glyndebourne a mitjan el segle XX, i actualment és un dels títols mozartians més apreciats.

Mozart tenia vint-i-cinc anys quan la va compondre. És la seva tercera òpera seriosa, després de Lucio Silla i Il Re pastore. És una òpera llarga. Segueix l'estil d'òpera seriosa italiana, amb la seva alternança tradicional d'àries i recitatius. Però trenca amb els límits interns i externs de l'òpera seriosa formal metastasiana, amb gest violent i imperatiu.

Es nota la influència francesa a l'hora de proporcionar profunditat dramàtica i veracitat escènica. L’orquestració és, també, més rica que en obres anteriors. Hi ha elements d'experimentació, com la continuïtat entre escenes, sense un tall marcat entre elles, la inserció de danses i peces orquestrals, així com els destacats cors, que assumeixen un rol actiu en la trama. Alhora, els personatges no són de cartó pedra, sinó que cobren vida, en particular Ilia, Idomeneu i Electra.

Si no coneixes aquest títol imprescindible de Mozart, aquest migdia tens una oportunitat per aproximar-t'hi, ja que és el protagonista dels Moments d'Òpera radiofònics d'aquesta setmana. Recorda que podràs escoltar el programa a través del 90.1FM, online o descarregant-lo del podcast.

2 comentaris:

  1. Idomeneo es de les òperes que es representen, de Mozart, que he escoltat menys vegades. Per tant, abans de tornar a gaudir-la, escoltaré amb interés el teu programa.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Espero que et sigui útil!

    Una abraçada,

    Albert

    ResponElimina