dimecres, 10 de novembre del 2010

"LA BOHÈME" DE VILLAZÓN I NETREBKO

El passat dia 5 va estrenar-se a aquest país la versió cinematogràfica de La Bohème de G. Puccini amb el clar atractiu de la presència d'Anna Netrebko (Mimì) i Rolando Villazón (Rodolfo) en els rols protagonistes. I la veritat és que aquest atractiu no és gratuit, ja que Villazón i Netrebko tenen molt bona química, són bons actors, són guapos i, a més, canten molt bé. I això fa que aquesta Bohème resulti altament atractiva.

Tot i notar-se que els cantants fan playback -afortunadament no en fan mai quan estan treballant i, per tant, se'ls nota la falta d'experiència-, la hitòria està molt ben narrada (amb direcció de Robert Dornhlem) i fan de l'òpera un film interessant, dinàmic i, sobretot, molt emotiu.

La direcció musical va a càrrec de Bertrand de Billy i, de fet, tot el so correspon a una gravació ja editada per Deutsche Grammophon el passat any 2008.

Sigui com vulgui, es tracta d'una experiència altament recomanable, tot i que no hi ha moltes sales de cinema on anar a veure-la. M'imagino que els distribuidors no creuen massa en aquesta mena de productes que, si estés a l'abast de més gent, segurament incrementaria de manera notable el nombre de persones que l'anirien a veure. Una llàstima.

Doncs bé, donat el satisfactori impacte que va causar-nos, avui al migdia escoltarem el resum argumental i musical de La Bohème, però usant tant sols citada versió de Deutsche Grammophon, amb Netrebko i Villazón com a protagonistes. Cert és que aquesta òpera és molt coneguda, però també ho és que sempre ve de gust recordar aquest clàssic del verisme.

Ja sabeu que podeu escoltar la versió radiofònica dels Moments d'Òpera a través del 90.1FM, online o, un cop emès al podcast del programa. També podeu seguir el dia a dia del programa a través de la nostra plana a facebook.

6 comentaris:

  1. Jo crec que el film no està programat als cinemes mes adients. Segons ho veig, es un producte elaborat per un gran públic, ensucrat, si, però en la mesura adequada per a qui va dirigit. Meravellosament cantant per Villazón y Netrebko, i amb una posta en escena clàssica i bonica. Si veies això a un escenari, sincerament diria que està desfasat, però per a una peli cula per al gran públic és molt adient. Torno al que deia: a Barcelona, la programació dels cines Verdi es fonamentalment de pel·lícules fora del circuit més comercial, pel·lícules en versió original, que tenen un segment de públic molt concert. Quasi m'atreviria a dir, que els que van a veure cinema comercial no solen anar als Verdi, i els que van als Verdi no solen veure cinema comercial (hi han excepcions, es clar!). I aquesta pel·lícula, per a mi, no va dedicada als que van als Verdi, sinó als del cinema comercial, al gran públic. Quina llàstima que no hagin fet una bona promoció i s'hagi estrenat al Comedia, per exemple!

    ResponElimina
  2. Teresa,

    jo crec que, a més, és ben trist que a Barcelona només pugui veure's als Verdi o als Girona. Dues sales de les moltes que hi ha a la ciutat! De fet m'ha estranyat que ni Cinesa, ni Yelmo l'hagin programat, doncs habitualment aquests cinemes tenen programació lírica, i fan bon taquillatge.

    Bé, com sempre, l'òpera queda relegada a aquells que volen i poden anar-hi, ja que no ho posen precisament fàcil.

    Estic amb tu, una estrena amb algun dels cantants hauria estat fantàstic. Només calia avançar-ho unes setmanes, ja que Netrebko s'ha estat per Barcelona durant les representacions de Carmen.

    Una abraçada,

    Albert

    ResponElimina
  3. Albert,
    La Bohème es una veritable joia musical. Aquest dvd el vam comprar l'any passat a Londres i em sembla una molt bona "pel·licula" amb una fortografía sensacional. La interpretació, no cal dir-ho, magnífica, amb uns papers que van com anell al dit tant al Villazón com a la Netrebko. Dubto molt però, de l'èxit cinematogràfic. No s'ha sabut vendre, i no es que aquest tipus de música no sigui "consumible" pel gran públic, només cal veure l'èxit de vendes fa pocs anys del disc de cant gregorià. Tot es qüestió de màrqueting.
    Una abraçada

    ResponElimina
  4. Jo diria que al gran públic (operístic) li encanta la nova fórmula de l'òpera al cinema, sempre i quan sigui de representacions en directa. Fer una pel·lícula de La Bohème, d'estètica semblant a l'antiga versió fílmica amb la producció de Zefferelli i dirigida per Karajan amb Freni, està superat i no acaba d'interessar, ni als mateix públic operòfil.
    El playback i els decorats, tan decorats, acaben per desinflar un producte, sota el meu punt de vista, absolutament fallit en lo visual i atractiu en la part auditiva, per tant, penso que és molt millor el CD, que el DVD.

    ResponElimina
  5. Doncs a la "nova fórmula de l'òpera al cinema" només hi trobo els mateixos que al Liceu. Estaria bé que es donés un pas endavant (el que per mi és un par endavant, al menys) i nous públics s'acostessin primer als cinemes i després als teatres d'òpera.

    ResponElimina
  6. Jo no sé si serveix d'exemple, però entre els meus alumnes als tallers d'iniciació hi ha molt d'interès en les projeccions d'òperes, però els falta informació, ja que no disposen dels canals necessaris per conèixer totes aquestes novetats.

    Dit d'una altra manera, els canals habituals d'informació no publiciten gens aquestes propostes, has de ser tu -amb independència dels teus coneixements- qui es preocupi per estar al dia; cosa que no passa amb altres produccions i/o propostes.

    Si això no se soluciona, no s'aconseguirà nou públic als teatres d'òpera.

    ResponElimina