dimarts, 1 de desembre del 2009

DI TALE AMOR, CHE DIRSI

Aquesta setmana dedicarem els Moments d’Òpera a una creació de Giuseppe Verdi que, demà a les 20h, es posarà en escena al Gran Teatre del Liceu. Es tracta d’una òpera en quatre actes amb llibret de Salvatore Cammarano, completat per Emanuele Bardare, i basat en el drama en castellà El trovador (de l’any 1836) i d’Antonio García Gutiérrez. L’òpera va ser estrenada al Tetare Apollo de Roma, el 19 de gener de 1853.


Us adjunto el vídeo de presentació que, des del GTL, han elaborat per a promocionar aquesta òpera:




Va ser el mateix Verdi qui va tenir la idea de compondre una òpera sobre el tema de García Gutiérrez, encarregant a Salvadore Cammarano la reducció llibretística. El poeta napolità va morir sobtadament l'any 1852, poc després de concloure el llibret, i Verdi, que desitjava fer alguns afegits i modificacions, va haver de recórrer a la intervenció d'un col•laborador de Cammarano, Leone Emanuele Bardare. Aquest, que va treballar sota precises instruccions del compositor, va canviar la mètrica de la cançó d'Azucena (de septetes a dobles quintetes) i hi va afegir el cantable de Luna (Il balen del suo sorriso) i el de Leonora (D'amor sull'ali rosee). El mateix Verdi, per altra banda, va intervenir personalment sobre els versos finals de l'òpera, abreujant-los. L'any 1857 Verdi va revisar la partitura arran de la seva estrena a París, afegint-hi un ballet.

La trama - en excés intricada i novel•lesca - es desenvolupa entre Biscaia i Aragó en el marc de la Guerra civil catalana a les primeries del segle XV.

És una creació que exigeix, almenys, tres grans cantants: una brillant soprano dramàtica de coloratura, per a interpretar el rol de Leonora, una mezzosoprano de gran intensitat dramàtica, per a encarnar la gitana Azucena i, com no, un trobador que ha de gaudir d’una potent veu de tenor spinto, però amb una molt bona regió aguda, doncs a la cabaleta Di quella pira ha d’exectuar un Do4 (do de pit).

En el resum que demà escoltarem comptarem amb GRANS veus, així el trobador serà interpretat per: Giuseppe DiStefano (potser el menys solvent de tots els que escoltarem), Mario del Mónaco, Franco Corelli, Plácido Domingo i Luciano Pavarotti.

En la part femenina, i pel que fa a la Leonora, Maria Callas, Renata Tebaldi, Leontyne Price i Joan Sutherland seran les protagonistes. I la gitana Azucena serà representada per Giulietta Simionato, Fiorenza Cossotto o Marilyn Horne.

Tot i que, és clar, encara no us ho explicarem tot!

El resum argumental i musical de l’òpera Il Trovatore podreu escoltar-lo als Moments d’Òpera, com sempre a les 12h del migdia a través del 90.1FM, online o, més tard, descarregant-vos-ho del podcast de l’emissora.

Recorda que pots afegir-te al grup Moments d’Òpera del facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada