dimarts, 9 de febrer del 2010

CASTA DIVA

Aquesta setmana escoltarem l'òpera més popular de Vincenzo Bellini: NORMA. La història de Norma està lleugerament inspirada en una llegenda celta recollida per Alexandre Soumet. Els druides veneraben un arbre, Ydraggsil (el mateix que s’esmenta al wagnerià Anell del Nibelung i del que Wotan va extreure’n una llança), i que era objecte de culte ritual.

Quan el món celta va posar-se de moda a través de les idees literàries que va posar en marxa el romanticisme, no van faltar les històries derivades d’aquell culte i d’aquell poble. Felice Romani (el llibretista), va accentuar el caràcter personal del drama de Norma, enlloc d’insistir, com en el model original, en la lluita entre druides i romans, que a l’òpera és un argument secundari.

Aquesta òpera, quan va estrenar-se inaugurant la temporda de la Scala de Milà (26 de desembre de 1831) no va entusiasmar, però llavors, en poc temps, va aconseguir prestigi i aquella mateixa temporada van fer-se 30 representacions quasi seguides. Bellini sempre va creure que aquesta era la seva millor obra, i ha estat considerada una peça fonamental del belcantisme romàntic. Les seves dificultats vocals l’han fet assequible, tant sols, a les grans veus de la història de l’òpera; i els asseguro que al programa n’escoltarem força. Tals com: Montserrat Caballé, Joan Sutherland o Edita Gruberova. Us en deixo un petit tastet, segur que les coneixeu:


En quant als tenors (Pollione), guadirem dels molt solvents Plácido Domingo i Luciano Pavarotti, entre d'altres.


Us ve de gust escoltar-ho? Us espero, com sempre, dimecres al migdia al 90.1FM, online o, un cop emès, al podcast de l'emissora.

Recorda que pots afegir-te al grup Moments d'Òpera del facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada