dilluns, 17 de maig del 2010

LA CREACIÓ "ANDALUSA" DE DONIZETTI

Aquesta setmana coneixerem una òpera en dos actes amb música de Gaetano Donizetti i libreto d’Andrea Monteleone; que va estrenar-se al teatre Carolino de Palerm el 7 de gener de 1826, i que té per títol ALAHOR IN GRANATA.

Es tracta d'un títol força desconegut, però que conté melodies molt belles que Donizetti va recuperar a obres posteriors (sobretot a L'elisir d'amore), ja que la protagonista dels Moments d'Òpera d'aquesta setmana no va arribar a fer-se popular en cap moment.

Donizetti va estrenar-la quan tenia vint-i-nou anys, de manera que encara s'hi detecta una composició jove, molt influïda per un cant rossinià, però amb elements propis del compositor de Bèrgam, com ho són els finals d'acte en forma de concertant.

Per emmarcar correctament Alahaor in Granata cal tenir present que en la producció artística, literària i lírica dels grans creadors romàntics, la inspiració hispànica va ser una seducció irresistible. Espanya, pel seu exotisme, per la imatge folklòrica que projectava a l’exterior i, sobretot, pel seu ric passat històric (sobretot al llarg de l’Edat Mitjana i el seu Segle d’Or), va ser objecte de font inesgotable d’inspiració d’autors italians, francesos, britànics i alemanys.

Per la seva condició d’últim reducte musulmà en sòl europeu (Espanya era, en certa manera, Orient a Occident), va ser l’úbicació perfecta per a moltes històries de varis autors romàntics. Donizetti, és clar, no va ser una excepció, de fet onze de les seves òperes es desenvolupen a terrotori espanyol. I la protagonista d’aquesta setmana, tal vegada, és una de les més desconegudes.

Per cert, si he escollit aquest títol no ha estat per cap altre motiu que la feliç descoberta d'una gravació -l'única que existeix, pel que sé- de l'any 1998, dirigida per Josep Pons, amb l'orquestra Ciudad de Granada i amb la interpretació d'un -molt jove- Juan Diego Flórez, qui amb 25 anys interpreta el rol d'Alamar.

Dimecres al migdia en podrem escoltar el resum als Moments d'Òpera. Demà us avançaré l'argument aquí.

2 comentaris:

  1. Albert,
    Felicitats per la iniciativa. Alahor, és una òpera gairebé desconeguda, però que te moments magnífics, como no podia ser d'altra manera tractant-se de Donizetti.
    La interpretació del jove Flórez ja feia preveure el grandíssim cantant que es en l'actualitat.

    ResponElimina
  2. Josep,

    ben cert que és una gran obra, totalment donizettiana, tot i ser una creació de joventut. Ha estat una gratificant descoberta.

    En quant a Flórez, cert és que demostra un ventall de recursos impressionant, però també és cert que no està "tant bé" com l'hem pogut escoltar amb el pas dels anys. Tot i això, un 9 si que se'l mereix! jeje

    Una abraçada,

    Albert

    ResponElimina