dimarts, 4 de maig del 2010

DER ROSENKAVALIER

DER ROSENKAVALIER és el títol de Richard Strauss que a partir de dilluns podrem veure a l'escenari del Gran Teatre del Liceu. Però abans que al coliseu de les rambles, el coneixerem als Moments d'Òpera.

És aquesta una obra d'argument complex, amb un gran nombre de personatges i que en termes musicals, en el seu moment va parlar-se de la “traïció de Richard Strauss”, pel fet que el compositor abandonés la seva trajectòria de compositor “avançat” i expressionista per revaloritzar l’època daurada de Viena, la de Maria Teresa d’Habsburg (1740 – 1780), sense tenir en compte el creixent interès de Strauss per aquella època, fruit del descobriment de la música de Mozart, per una banda i, per l’altra, que el camí que havia iniciat amb Salomé i Elektra portava cap al caos compositiu.

El mèrit de Strauss va ser aconseguir evocar un món galant i evanescent amb els mitjans orquestrals del seu temps, crear una òpera molt marcada per l’estil mozartià, i prendre’s la llicència d’evocar el bals vienès sense arribar al ridícul que suposaria calcar-lo amb l’estil del segle XVIII.

Richard Strauss va aconseguir, amb Der Rosenkavalier, acabar de marcar el seu estil i la seva manera d’entendre la música i el cant, de manera que, avui dia, per a interpretar-la adequadament s’han de dominar una coneixements i “secrets”, sense els quals un cantant mai serà un bon Octavian, ni una correcta Mariscala ni, per descomptat, un Baró Ochs creïble. Són uns papers que, en diversos aspectes, s’aparten de la praxis “normal” del cant operístic; per a cantar-los correctament s’ha de tenir alguna cosa més que una bona formació vocal. Val la pena destacar que, a banda d’aquestes qüestions relacionades amb l’estil, els bons cantants straussians acostumen a ser excel·lents intèrprets mozartians.

Doncs aquesta basta òpera serà la protagonista dels Moments d'Òpera d'aquesta setmana. Com sempre, dimecres al migdia a través del 90.1FM, online o descarregant-vos-ho del podcast del programa, un cop emès.

Recorda que pots afegir-te al grup Moments d'Òpera del facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada