dimecres, 9 de juny del 2010

EL MINISTERI DE CULTURA REDUIRÀ UN 30% LES SEVES APORTACIONS AL LICEU

Segons una nota de premsa emesa pel Departament de Premsa del Gran Teatre del Liceu:

S'anuncia que el Ministeri de Cultura ha fet saber a la direcció del Teatre una disminució del 30% de la seva aportació en les properes tres temporades: 2010-2011 / 2011-2012 / 2012-2013 (un 10% per cadascuna). La resta d’administracions manifesten la voluntat de mantenir els seus compromisos per a la temporada 2010-2011 adoptats en la darrera reunió del Patronat, del dia 3 de març de 2010.

A les temporades 2008-2009 (temporada liquidada) i 2009-2010 (pressupost modificat i pendent de tancament) hi ha una disminució dels ingressos previstos de quasi 6.000.000€ (menys aportacions del Ministeri i la Generalitat i disminució del mecenatge). Aquesta caiguda es compensa amb fortes mides d’estalvi i contenció – com la reducció de despeses de l’activitat artística (on s’inclou la cancel·lació de la programació del Foyer), despeses generals i financeres, i la rebaixa lineal de totes les partides del pressupost –. L’aplicació d’aquestes mesures ha permès tancar la temporada 2008-2009 amb un ajustat dèficit de 363.000€ (assumit amb romanents positius de temporades anteriors) i es preveu que el tancament de la 2009-2010 sigui d’equilibri pressupostari.

Després de dues temporades on els pressupostos aprovats de la Fundació han hagut d’atendre modificacions a la baixa, el nou anunci del Ministeri de Cultura obliga a la direcció del Teatre a plantejar, per les properes temporades, més mesures i més contundents de les que s’han pres fins ara. Amb la voluntat de garantir la viabilitat del projecte del Liceu i amb una actitud responsable en el marc de la conjuntura econòmica per la que passa el país, on la generació de dèficits només agreujaria la situació, es prendran doncs les mesures en els següents apartats:

1. Reducció de totes les despeses generals, revisar tots els serveis contractats i revisar les polítiques d’optimització de recursos.

2. Dilació dels plans d’inversions previstos a uns mínims imprescindibles.

3. Presa de mesures necessàries i rigoroses per ajustar els costos de personal incloent-hi l’obligada aplicació del Reial-Decret-llei del govern de l’Estat i el Decret-llei del govern de la Generalitat de Catalunya referits a les mesures de contenció pressupostària i reducció del dèficit públic.

4. Revisió, si s’escau, de la política de preus de les localitats a partir de la temporada 2011-2012.

La programació artística del Teatre no es veurà afectada de forma significativa i la línia de rigorosa excel·lència seguirà sent, en tots els casos, la màxima prioritat de la Institució.

La direcció del Liceu pren amb fermesa i determinació aquesta nova etapa i trasllada el seu convenciment que tot i les dificultats, el Gran Teatre del Liceu seguirà al capdavant de les institucions culturals del país, sent un referent internacional de primer nivell i oferint a la ciutadania una programació de màxima qualitat. El suport de les administracions, del mecenatge i del públic i una gestió eficaç i eficient del teatre donen plena confiança a la direcció de la institució per garantir el futur del Liceu.

2 comentaris:

  1. Albert,
    Ja veurem en que repercutirà aquesta retallada. El que si tinc entès, és que els principals teatres d'òpera d'Europa i molt especialment d'Itàlia, es troben en situació similar.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Ai, ai, ai.... espero que no ens toqui el rebre...

    ResponElimina