dimarts, 8 de juny del 2010

FAUST (C. GOUNOD)

Demà ens fixarem en una òpera francesa dividida en cinc actes (i un ballet, clar) i estrenada al Teatre Líric de París l'any 1859, es tracta -tal i com ja s'avança al títol- del FAUST de Charles Gounod.

Gounod va decidir-se a tractar el tema de FAUST responent al clima general d’admiració per la intel·lectualitat germànica que s’estava creant a França, i que generaria l’adaptació d’obres de Goethe a l’escena francesa, i el primer i intent fallit de Wagner d’estrenar a París (1861).

Amb tot, l’òpera francesa era massa rígida en els seus plantejaments i Gounod massa superficial per abordar el tema de FAUST en prfunditat, motiu pel qual a Alemanya, tot i que aprecien la bella i eficaç partitura de Gounod, l’òpera mai s’anuncia amb el seu títol original, sinó que l’anomenen Marguerite, al considerar que tant sols tracta sobre l’episodi d’aquest personatge femení de l’obra de Goethe.

FAUST, després de ser admesa a l’òpera de París –al incloure-hi el ballet (“La nit de Walpurgis”), per a que s’adeqüés a les exigències de la capital francesa–, va programar-se de manera quasi obsessiva: i és que es va programar repetidament, de manera que en cent anys va assolir més de tres mil representacions, a causa de la repetició constant en la programació d’aquest títol a les temporades de París. Aquest descomunal prestigi s’ha anat difuminant al llarg de la segona meitat del segle XX; avui en dia segueix sent popular, però la seva extensió i cost la fan molt menys freqüent als teatres.

Cal destacar que al programa comptarem amb les veus de Plácido Domingo, Jaume Aragall, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Joan Sutherland, Montserrat Caballé, Nicolai Ghiaurov, entre d'altres. De manera que el nivell serà altíssim!

Recordeu que podeu seguir els Moments d'Òpera a través del 90.1FM, online o descarregant-vos-els a través del podcast del programa.

4 comentaris:

  1. Aquesta fama de què parles es veu reflectida també a la novel·la de llorenç villalonga Bearn o la sala de les nines, on l'autor mallorquí fa que el protagonista assistisca a l'estrena de l'òpera que es va fer a París.

    ResponElimina
  2. En efecte, sempre que es parla de París i d'Òpera, sobretot al cinema, s'acostuma a representar el "Faust", donada la reincidència en la programació.

    Benvingut al blog!

    ResponElimina
  3. Faust és una de les òperes que més m'agrada i ara fa anys que no es programa a Barcelona. Em sembla que l'any 2012 torna al Liceu. Crec que la música de Gounod és extraordinària i Faust és la màxima expresió. Seguirem amb atenció, com sempre, el teu programa i gaudirem de ben segur amb les veus que anuncies. Una abraçada

    ResponElimina
  4. Josep,

    Faust és una gran obra! Complicada de veure (pq és caríssima de muntar), però que sempre ve de gust reescoltar. Esper que el muntatge i la selecció del programa t'agradin!

    Una abraçada!

    ResponElimina