dimecres, 13 d’abril del 2011

IL PIRATA (V BELLINI)

Maria Callas, una emotiva "Imogene".
La d'avui és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini i llibret de Felice Romani, basat en una adaptació francesa (a càrrec d’Alexandre Soumet), del drama anglès de Charles Robert Maturin, titulat “Bertram”. Van estrenar-la al Teatre alla Scala de Milà el 27 d’octubre de 1827.

Per  escriure els seus llibrets, Felice Romani habitualment no s’inventava els arguments, sinó que els recollia de novel·les i obres teatrals que havien tingut èxit. Per a Il Pirata (nom que Bellini sabia serviria per a guanyar-se la simpatia dels “romàntics” més que dels “clàssics”), Romani va cercar la inspiració en una peça de teatre francès, encara que es tractava d’una simple adaptació d’una obra teatral anglesa: “Bertram, or the Castle of Saint-Aldobrand”, de Charles Robert Maturin.

En el procés de transformació de drama d’horror a llibret d’òpera, Romani va suavitzar el caràcter semisatànic del personatge central i el va convertir, simplement, en un amant rebutjat i enemic polític d’Ernesto, près d’una desesperació que el portarà fins a la mort.

A la protagonista femenina, Imogene, Romani suavitza la seva desesperació, així a l’escena final no mata al seu fill, tal i com sí passa al drama anglès. Bellini va tenir un material adequat per a dibuixar un personatge femení que presa de la terrible contradicció de la seva vida, es troba immersa en la bogeria, cosa que li permet fer gala d’una quantitat impressionant de recursos vocals.

Aquesta és l’òpera més llarga que va escriure Bellini i la primera que li va assegurar un lloc definitiu a la vida operística italiana del seu temps, a l’aconseguir mostrar una independència estilística respecte a Rossini, com cap altre compositor havia aconseguit fins aleshores. Només aixó ja era suficient per a argumentar una carrera brillant, que si no va arribar a quallar del tot va ser per la prematura mort del compositor.

Il Pirata va ser recuperada per Maria Callas l’any 1959, i també ha estat un genial vehicle de presentació per a grans cantants com Montserrat Caballé, a la que avui, per cert, escoltarem.

Com sempre, podreu escoltar el resum argumental i musical d'aquest títol als Moments d'Òpera radiofònics que trobareu al nostre podcast.

2 comentaris:

  1. Espedro amb candeletes el podcast del programa d'avui. L'escena final de la soprano, la trobo genial!.

    ResponElimina
  2. És un títol sensacional, més encara si comptem amb gravacions com la protagonitzada per la Caballé... Espero que ho passis bé escoltant el programa!

    ResponElimina