dimarts, 27 d’abril del 2010

LO VEGGIO: QUELL'ANIMA BELLA

Ahir ja ho vam avançar, però avui us ampliem els antecedents de COSÌ FAN TUTTE, l'òpera protagonista dels Moments d'Òpera d'aquesta setmana, i que dimecres i divendres, a les 21h, podrem veure al teatre de La Faràndula de Sabadell, en el context de la temporada de l'AAOS.

Così fan tutte és una òpera bufa en dos actes de Wolfgang Amadeus Mozart, amb libreto de Lorenzo Da Ponte. Estrenada en el Burgtheater de Viena, el 26 de gener de 1790, i que a Catalunya va estrenar-se al teatre de la Santa Creu de Barcelona, el 4 de novembre de 1798.

Després de més de tres anys d’estar allunyat de l’òpera de la cort, Mozart va rebre l’encàrrec de l’emperador Josep II d'Àustria de composar una òpera bufa, però amb el pressupost més reduït - la recent guerra amb els turcs havia fet minvar les reserves econòmiques i, en conseqüència, s’havia de vigilar la despesa - . Per això, Così fan tutte (Totes fan igual), va resultar una òpera amb menys personatges i exigències escèniques, però el resultat va ser una concentració major de l’esperit mozartià; que en aquesta òpera, tant sols externament bufa, es planteja un problema tan greu per a Mozart com ho és la fidelitat a la parella.

Mozart, en el fons creïa en l’amor i el matrimoni, però va ser Da Ponte, el llibretista, qui va fer-lo musicar una obra amarga i desencantada, on al darrera de l’estètica festiva de les moltes coloratures, es nega la possibilitat d’un vertader amor i s’aconsella als amants la resignació i el passar com es pugui amb les passions i la vida; no és casual, doncs, el subtítol de l’obra La scuola degli amanti (L’escola dels amants).

Doncs bé, ara ja en coneixem els antecedents i l'argument. Al programa n'escoltarem un resum musical i l'explicació de tots els tipus de veu que són necessàries per portar a l'escena aquesta obra escrita en temps de crisi.

Recordeu que ho podreu escoltar dimecres al migdia a través del 90.1FM, online o, un cop emès, a través del podcast del programa.

Recorda afegir-te al grup Moments d'Òpera del facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada